Rólunk írták!

Kezdő tanfolyamon vettem részt és nagy megelégedésemre elmondhatom,hogy kitűnő hangulatban,családias légkörben laikusok számára is érthető módon zajlott az oktatás (amit nem mindenhol lehet elmondani)Magas szintű pedagógiai szakértelemmel.Mivel a gépem még új javítást nem igényel,de viszont a táv segítséget már igénybe vettem ami kitűnően működött.
                                        János
--------------------------------------
Munkám során több mint 20 éve használtam számítógépet. Előbb csak Wordöt és Excelt használtam, majd az internetet is. Ezen a tanfolyamon azonban nagyon sok a használatot megkönnyítő, gyorsító új ismeretet szereztem, amelyek lényegesen megkönnyítik a számítógép használatát.
Bátran javaslom mindenkinek ezeknek az új ismereteknek elsajátítását a tanfolyam keretein belül.
                                  Lajos
----------------------------------
Nagy örömömre a PcHáziorvosnál a számítógép tanfolyamon azt kaptam, amit a tanárképző főiskolán tanultam, amit a tanárok kérnek a felnőttképzésben résztvevő oktatóktól, nagy türelmet, szakértelmet, segítőkészséget. Jómagam 70 évesen ültem a számítógép elé, ahol sok-sok mindent sikerült megtanulnom az oktatóktól, akik készségesen, közérthetően feleltek a kérdéseimre, gyakorlatban mutatták meg a számítógép használatát.

                       Aszódi Gábor

-----------------------------------

Én a mai világban ilyet nem pipáltam ! Minden pontos és preciz. Nem holmi almanach keresgélés, hanem minden a fejben és követhetetlen gyorsasággal. Na és közben a megszívlelendő javaslatok, figyelem felhívások, hogy mit és hogyan. A megígért, megajánlott produktum 100 % - os teljesítése. A gépem megújult és hihetetlen gyors. Mindez megfizethető áron. Csak javasolni tudom és fogom is az ismeretségi körömben. Köszönöm T. R.                      

                                       Gyula

----------------------------------

Preciz, gyors, korrekt, megbízható csak ajánlani tudom!! Örülök, hogy megismerhettem. Az biztos ezentúl koklerekkel nem foglalkozom a gépem javítását csak vele fogom végeztetni.

                                      Attila

----------------------------------

Pontos, gyors szakszerű hozzáértésével mindig tökéletesen kijavítja számítógépem problémáit. Csak ajánlani tudom mindenkinek, és ezer hála mindenért! :)

                                        Viki

----------------------------------

Hihetetlen!
Precíz, szakszerű kiszolgálásban volt részem a számítógépem karbantartásakor. Ráadásul: a használatra vonatkozóan továbbképzésben is részesültem, ami egyértelmű és érthető volt, és még a távsegítség lehetőségét is megkaptam.
Minden szolgáltatásnak ilyennek kellene lennie, ez már a jövő színvonala.
Mindenkinek ajánlom!!!

                             Edit

----------------------------------

Régi jól bevált háziorvosom sok év óta tökéletesen karbantartja a számítógépeimet. Mindig ellát hasznos tanácsokkal, ha szükséges távsegítség útján is pillanatok alatt érkezik a segítség. Még soha nem hagytak cserben a gépeim, köszönhetően a szakszerű karbantartásoknak.

                             Karcsi

-----------------------------------

Szuper gyors és megbízható!!!!

Köszönöm!!!


                        Luxy

Számítógép, pc, notebook, netbook, laptop, leptop, informatikai képzés számítógép képzés, informatikai oktatás, számítógép oktatás, Számítógép javítás, szerviz, javítás Számítógép karbantartás, pc doktor, pchaziorvos
Tesztek
2015.06.05 18:58

Microsoft Lumia 640 okostelefon teszt

A Microsoft főleg az extra szolgáltatásokkal szeretné eladni legújabb középkategóriás modelljét, a Lumia 640-et.

A Microsoft számára egyelőre nem sok babér termett az okostelefonos operációs rendszerek piacán, a Windows a mobil kütyükön egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A helyzet nem sokat változott a Windows Phone 8 és 8.1 megjelenésével sem, az új OS nem tudta sokkal vonzóbbá tenni a telefonokat. Ebből is adódóan a Microsoft most messiásként várja a Windows 10-et – viszont mindeközben természetesen azt sem engedheti meg magának a vállalat, hogy annak megjelenéséig ne adjon ki újabb okostelefont. A Lumia 640 és nagyobb kijelzővel szerelt testvére, a 640 XL, ha úgy tetszik, valamennyire kényszerűségből születtek; viszont ezzel együtt is elég jóra sikerültek. És persze a Microsoft azért is bízhat a sikerben, mert a hírek szerint minden Windows 8/8.1-et futtató készülékre elérhető lesz a Windows 10, így aki most vásárol WP-s mobilt, annak sem kell félnie attól, hogy kimarad a nemsokára megjelenő újdonságokból. Mostani tesztünkben a két mobil közül a kisebb, 5 colos kijelzővel szerelt változatot, tehát a Luma 640-est teszteltük.

Külső

A Nokia Lumia telefonok mindig is egyedi, jellegzetes külsővel rendelkeztek, és a Microsoft mérnökei egyelőre nem változtattak a bevált recepten. Hogy ez jó ötlet volt-e vagy sem, azt majd az idő eldönti, de hajlunk arra, hogy a középkategóriában (ahova a 640-es pozícionálta a vállalat) nem a dizájn, hanem az ár/érték arány az elődleges szempont a felhasználók szemében. Ami persze csak akkor igaz, ha a dizájn is hozza azért az elvárható szintet – ez azonban eddig minden Lumia telefonról elmondható volt. Ezzel együtt is, mi egy kicsit kezdjük már unni a formatervet, amely évek óta szinte teljesen azonos, ráadásul minden termékkategóriában.

Vagyis a Microsoft Lumia is fekete előlappal és szép, színes, de műanyagból készült hátlappal rendelkezik, utóbbit pedig ezúttal is egybeépítették az oldallapokkal. A nálunk járt verzió kék színű volt, ez elöl-hátul fényes, tükröződő felülettel rendelkezik, a fekete modell viszont legalább hátul matt, így ott nem gyűjti az ujjlenyomatokat. A mobil nem túl vastag, viszont 5 colos kijelzője és az ennek a két oldalán lévő vastag káva miatt kézben tartva kicsit bumszlinak tűnik. A mobil ahhoz mindenképpen nagy, hogy egy kézzel is kényelmesen tudjuk kezelni. Egyébként a kijelző az előlap területének 67 százalékát foglalja el, míg ugyanez az adat az LG G3 esetében 75 százalék.

Az előlap tulajdonképpen semmi meglepetéssel nem szolgál, a kijelző feletti részen a bal sarokban az előlapi kamera kapott helyett, középen a Microsoft felirat és a beszélgetés során használatos hangszóró találhatók. Ezek között egy alig látható ablak mögött bújik meg a fénymérő szenzor és a közelségérzékelő, visszajelző LED viszont erre a telefonra nem került. Mint ahogyan fizikai gombok sincsenek, a telefon teljes mértékben a Windows Phone 8.1-ben lévő szoftveres gombokra támaszkodik.

Tulajdonképpen elég unalmasra sikerültek a Lumia 640 oldalai is. Főleg a bal, amely teljesen üres. Jobb oldalt a bekapcsoló gomb és a hangerőszabályzó található – és sajnos más nincs is, mivel a Microsoft egy ideje már nem írja elő, hogy a fényképezőgéphez dedikált exponáló is feltétlenül tartozzék. A fülhallgató kimenet fentre, a microUSB port pedig lentre került; mi jobb szeretjük, ha mindkettő lent van, vagy esetleg pont fordított az elrendezés, mert az praktikusabb zenehallgatás és asztali töltés közben is.

A hátlap teljes egészében műanyagból van, és el is lehet távolítani. Ehhez elég bizarr módon úgy kell csinálni, mintha a hüvelykujjunkkal ki szeretnénk tolni a mobil közepét a hátlapról. Ez nemcsak rosszul hangzik, hanem a gyakorlatban is gyenge megoldást jelent, mivel a hátlap már pár eltávolítás után sem fog patent módon illeszkedni. A borítás alatt a cserélhető akku, a microSIM és a microSD foglalatok láthatók. A SIM foglalata mellett egy másik, letakart nyílás is látszik, mivel a 640-esből van olyan változat is, amelyik az LTE-adapter helyett egy második SIM foglalatot tartalmaz – ebből viszont kiderülhetett, hogy nálunk az LTE-s modell járt. A hátsó fertályon említésre méltó még a fő kamera valamint a hozzá tartozó LED-es villanó, illetve a kihangosító.

A készülék nem tartozik a kicsi mobilok közé: 141×72×8,8 mm-es, ami 5 colos képátlóhoz mindenképpen nagy. És a tömeg is emberes, a Lumia 640 145 grammot nyom.

 

Hardver

A Microsoft korábban nagyon zárt platformként kezelte a Windowst mobilon, a gyártóknak nem volt túl sok választása a hardver összeválogatásakor sem. Azóta, ez utóbbi tekintetében legalábbis, változott a helyzet, ennek ellenére a vállalat maradt az eddig is jól bevált partner, a Qualcomm mellett. A Lumia 640-be Snapdragon 400-as került (Cortex-A7 architektúra, 4 mag, 1,2 GHz-es órajel), Adreno 305-ös GPU-val, 1 GB memóriával és 8 GB-os háttértárral. A processzor a középkategóriában teljesen megfelelő, ráadásul a Microsoft erősen optimalizálja is saját OS-ét, így az interfész sebességével és a reszponzivitással a kevés rendszermemória ellenére sem volt gondunk, még abban az esetben sem, ha rendszeresen használunk több alkalmazást egymás mellett.

A 8 GB ROM nem túl izmos, de szerencsére van lehetőség a bővítésre. Sajnos Windows Phone alá a megszokott teljesítménymérő alkalmazások nem elérhetőek, így ezúttal csak az AnTuTu részletes eredménylistájára támaszkodunk (az adatok nem hasonlíthatók közvetlenül össze az AnTuTu Android alatt futó változataival), no meg a webes tesztekre.

ANTUTU 0.8.0 BETA PONTSZÁM
Total score 12008
RAM 788
CPU integer 5213
CPU FP 4701
Grafika 2D 419
DB IO 484
SD írás 175
SD olvasás 228
Browsermark 2.1 788
SunSpider 1.0.2 12008

A kijelző minden paraméterében pontosan megfelel a kategória átlagának: az 5 colos képátlóhoz 720×1280 pixeles, tehát HD felbontás társul (294-es PPI), a technológia pedig IPS. Ezek alapján már látatlanban is fújjuk, de természetesen a tesztek is megerősítették, hogy a maximális fényerő csak erős közepes, a betekintési szögek és a színek viszont nagyon jók. Sajnos a gyenge fényerő általában jellemző a középkategóriás mobilokra, mivel a relatív nagyméretű apertúra miatt az IPS-panelek kevés fényt eresztenek át, amit erősebb háttérfénnyel lehet kompenzálni – 5 colon azonban ez már nem annyira egyszerű, mivel a megnövekedett fogyasztással is számolni kell. A mért értékek egyébként a következők: 243 cd/m²-es legnagyobb fényerő és 6600K-s színhelyesség. Előbbi azt jelenti, hogy a kijelző kültéren, erős napsütésben nem annyira jó látható, utóbbi viszont nagyon közel van az optimálisnak vélt 6500K-s értékhez, így jónak számít. Főleg telefonoknál, ahol nagyon gyakran utólagos korrekcióra nincs lehetőség.

A Microsoft Lumia 640 LTE-s változatába 150/50 Mbps-os LTE adapter, 42/5,76 Mbps-os HSPA adapter, n-es WiFi és Bluetooth 4.0 is került, de természetesen nem maradhatott el a GPS (A-GPS, GLONASS) valamint az NFC sem. Az előző oldalon már felsorolt két érzékelő, így a fénymérő és a közelségérzékelő mellé még egy gyorsulásmérő is elfért a mobilban, és azok is örülhetnek, akik szeretnek rádiót hallgatni. A microUSB csatlakozó viszont extra funkciókkal nem rendelkezik.

Üzemidő

Az energiát egy 2500 mAh-s akkumulátor biztosítja, amely 5 colos kijelző mellé ma már elvárás, ha nem szeretnénk, hogy a készülék idő előtt lemerüljön. Ezzel máris elárultuk azt is, hogy sajnos a Lumia 640 sem bír ki egy napnál többet – legalábbis nem stabilan. A teszt időszaka alatt előfordult, hogy elment a telefon két napig, igaz, a mobilnetet ezalatt a két nap alatt nem nyüstöltük túl sokat. Különösebb opciókat az energia megtakarításához a Windows Phone ezúttal sem kínál.

 

Használat közben

Most még a Windows 8.1 fut a mobilon, de megjelenése után a Windows 10 frissítésre is lehet számítani – a Windows 10 okostelefonra valamikor a nyáron fog megjelenni, a Lumia 640 frissítésével kapcsolatban pontos időpont még nem áll rendelkezésre.

A Microsoft eddig sem engedte a gyártóknak, hogy a kezelőfelületet érdemi szinten átszabják (részben ez is kell ahhoz, hogy a Windows Phone jó teljesítményt nyújtson közepesen erős hardveren is), és természetesen a redmondi vállalat saját magával sem tett kivételt. Vagyis a Lumia 640 is a Windows Phone-tól megszokott, csempés indítóképernyővel rendelkezik, amely az Android és az iOS-ben alkalmazott, lapozós megközelítéssel ellentétben görgethető. Egy sorba három közepes méretű csempe fér ki, de van lehetőség kisebb és nagyobb felületek használatára is. A csempék interaktívak, vagyis a megszemélyesített programtól függően kaphatunk információt, ha rájuk pillantunk: a galéria például a mobilon lévő képek előnézetét mutatja, az Áruház csempe vagy az Üzenetek pedig a frissítések, új üzenetek számát, stb. A jobb csoportosítás érdekében mappákat is használhatunk.

A lezáró képernyőn alapesetben az idő, az elmulasztott hívások és az üzenetek látszódnak, de további három program értesítéseit kérhetjük – hogy pontosan melyekét, az függ attól is, hogy milyen alkalmazásokat telepítettünk fel a mobilra. Ha védeni szeretnénk a Lumia 640-et az illetéktelen kezektől, akkor ehhez jelszót használhatunk.

A billentyűzet a szokásos windowsos klaviatúra, amelyre a hosszanti irányban megnyújtott gombok a jellemzőek; ettől kicsit szokatlan képet nyújtanak ugyan a virtuális gombok, azonban pontosan a nagyobb magasság miatt kényelmes és pontos a gépelés.

A feladatkezelő a vissza gomb nyomva tartásával hívható elő, ebben a háttérben futó alkalmazások között jobbra-balra lapozhatunk. Ha be szeretnénk zárni valamelyik programot, akkor azt egyszerűen csak ki kell tolni a képernyőről (lefelé)

A hardveres gombok helyét szoftveres megoldás vette át, amely a vissza, Home és kereső gombokat tartalmazza. Feloldáshoz az oldalsó gomb megnyomása helyett a kijelzőt is megkoppinthatjuk kétszer. Nem ez az egyetlen ötlet, amelyet a Microsoft más gyártóktól lesett el, a fentről lehúzható értesítési sáv az Androidból származik. Habár az OS jól összeszedett és rendezett, azért az is látszik, hogy eljárt felette az idő. Amíg az Android rengeteget fejlődött, például az üzenetkezelés vagy a személyre szabhatóság terén, addig a Windows Phone a 7-es verzió óta szinte semmi nem változott – a Windows 10-es frissítés így ráfér majd a felületre.

Szoftverek

Természetesen a Microsoft, ahol csak lehet, saját felhő alapú szolgáltatásait helyezi előtérbe, így a telefonáláshoz köthető alkalmazások is a házon belüli megoldásokat használják: a névjegyek a Microsoft fiókba szinkronizálódnak, az extra online tárhelyet pedig a OneDrive biztosítja. A névjegyek, a hívások és az üzenetek kezelésével ezúttal sem volt dolgunk, egyetlen apróságot leszámítva: szinte hihetetlen, de a Microsoft a prediktív bevitelt a tárcsázónál még mindig nem használja, így hiába kezdjük el írni a „betűket”, az ismerősök listája ez alapján nem fog szűkülni. A naptár alapesetben csak a Microsoft fiókot látja, viszont a levelező gyári állapot szerint kezeli az Outlook, az Exchange, a Gmail, a Yahoo!Mail valamint az iCloud fiókokat, és természetesen a POP3/IMAP szerverekkel is boldogul.

A Microsoftos szolgáltatások rendszerbe való bedrótozását igyekszik elősegíteni, hogy a kereső alapértelmezés szerint a Binget használja. Sajnos a magyar találatok ebben közel sem olyan pontosak, mint a Google szolgáltatásában. A OneDrive tárhelyet viszont az a tény, hogy egy Lumiáról jelentkezünk be, rögtön megkettőzi, így 15 helyett 30 GB-tal gazdálkodhatunk – sőt, egy évig ennél jóval többel is, de erre rögtön visszatérünk.

Ami a további alkalmazásokat illeti, a Microsoft nem pakolta tele a mobilt mindenféle felesleges szoftverrel, viszont az alapvető feladatokhoz mindent megkapunk, és több olyan alkalmazás is visszaköszön, amely a Windows 8/8.1-ből ismerős. Az eszközök között találjuk az Áruház, Fényképek, FM-rádió, Hírek, Időjárás, Kapcsolatok, Naptár, Riasztások, Számológép, Takarékos mód (alkalmazások viselkedésének ellenőrzése), Üzenetek, Videók és Zene appokat. Ennél érdekesebbek a Lumia brandhez kapcsolódó HERE Drive+ és HERE Maps alkalmazások, amelyekkel navigálni tudunk, a Lumia Beamer (kijelző megosztó), Lumia Camera (modulárisan bővíthető), Lumia Moments és Lumia Storyteller appok (fényképek és videók kezeléséhez, összefűzéséhez) valamint a Microsofthoz köthető Office, OneDrive, OneNote illetve Skype alkalmazások. Utóbbiakról tudni kell, hogy egy június végéig futó promóció keretén belül a telefonhoz egy egyéves Office 365 előfizetés tartozik, 1 TB OneDrive tárhellyel és havi 60 perc ingyenes Skype hívással.

Böngészni az Internet Explorerrel tudunk, amely villámgyorsan feldobálja a weboldalakat, támogatja a sorok újratördelését is, és természetesen egyszerre több fület is képes kezelni.

A további extra alkalmazások között találjuk az Egészség és fitneszt (lépésszámláló és edzések követése), a Facebookot, a Fitbitet, a Gameloft Hubot, a Gasztronómiát, a Játékokat, a MixRadiót, a Pénztárcát (digitális pénztárca), a Pénzügyeket, a Podcastokat, a Térképeket és az Utazást.

Multimédia

A Lumia 640-en lévő fotókat a gyári képnézegetővel nyithatjuk meg, amely nemcsak a fotók megjelenítésekor, hanem az előnézeti képek elkészítésekor is gyors. A képeknél néhány alap szerkesztési műveletre illetve megosztásra van lehetőség, utóbbi magában foglalja a DLNA-kliensek felé történő képküldést is. Az alkalmazásból a Facebookon valamint a OneDrive-on található képeket is megnézhetjük.

 

A videoanyagok lejátszásával erő szempontjából nem lehet problémánk, a hardver a Full HD filmeket is gond nélkül viszi, még a filmeknél a beletekerés sem okoz gondod az eszköznek. Viszont Microsoft OS-ről lévén szó, a mobil az MKV fájlokat nem kezeli (legalábbis alapból), és a DivX-szel sem boldogul. Ami nem jelenti azt, hogy a telefonnal nem is lehet lejátszani ilyen formátumú filmeket, de ehhez előtte le kell töltenünk egy alternatív médialejátszót az alkalmazásboltból.

A zenelejátszó szintén gyári, ami a Windows Phone esetében nem jelent rosszat: a szoftverben van hangszínszabályzás, ismétlés, véletlenszerű lejátszás és ID3 tagek alapján történő szűrés/rendezés is. Fülhallgató nincs a dobozban, ami legfeljebb azért kár, mert így headset sincsen; egyébként ebben a kategóriában a fülesek hangminősége nem szokott olyan jó lenni, hogy a hiányt túlságosan sajnáljuk.

Kamera

A telefon fő kamerája egy 8 MP-es érzékelőt kapott, a fókuszállítása automatikus. A szoftver akár félmanuális módban is tud működni (ebben az esetben a fehéregyensúly mellett a fókusz, az érzékenység és a záridő állítható). A program emellett egy sor trükkre is képes, a nagyobb dinamikatartomány elérése érdekében például HDR-t is használhatunk. De van időzítő, expozíció sorozat, vannak szerkesztő rácsok, geotagging, stb. A kamera képességei ráadásul online beszerezhető modulokkal tovább bővíthetők, így a Lumia 640 megtanítható többek között olyan fotók készítésére is, amelynek fókuszpontja utólag változtatható (Lumia Refocus).


A képminőség összességében érdekes: a telefon nem készít rossz felvételeket, de a végeredmény olyan, mintha a szoftver kisebb szenzorral készült fotókat interpolált volna. A vonalélesség így nem túl jó, túlságosan is lágyak a kontúrok. A zajszint viszont normál fényviszonyok között alacsony, bár a sötétebb részeknél azért meg-megjelennek apróbb képhibák. A dinamikatartomány közepesnél jobb, és igazán jóra az automatikus HDR sem tudja felhúzni. 

HDR ki (balra) és be (jobbra)

Az előlapi kamera ebben a modellben nem túl acélos, mindössze 1 MP-es fotókat lehet vele készíteni, így a mobilból nem lesz szelfimester, ellenben a kamera videotelefonáláshoz azért teljesen megfelelő.

Ha videókat szeretnénk készíteni, akkor azt 1080p vagy 720p felbontás és 24, 25 vagy 30 fps képsebesség mellett tehetjük meg. A videók minősége rendben van, bár azt azért meg kell jegyeznünk, hogy a zajszűrés erősebb, mint a fényképek esetében, és így a részletesség adott esetben kicsit csökkenhet.

Összegzés

A Microsoft Lumia 640 egy jó középkategóriás telefon, amely minden szempontból hozza a kötelezőt, ugyanakkor kiemelkedőt sem igazán nyújt; egyedül az LTE lehet versenyelőny, de az is csak akkor, ha nem a két SIM fogadására alkalmas modellt választjuk. A mobil külsőre egy teljesen átlagos Lumia, belül pedig egy teljesen átlagos középkategóriás okostelefon, amelyen a Windows Phone 8.1-es változata és az alkalmazások is kifogástalan sebességgel futnak – az 1 GB rendszermemória ellenére. Ha valami bele akarunk kötni, akkor az egyértelműen a belső tárhely (bár azt hozzá kell tenni, hogy 8 GB-nál nagyobb adattároló csak elvétve fordul meg ebben az árszegmensben) és az előlapi kamera. A fő kamera teljesítménye jobb az átlagosnál, de azért messze van attól, mint amit egy igazán jó mobil nyújtani tud. A Microsoft egyedül a hozzáadott értékben tud kitűnni valamennyire az Office 365 előfizetéssel és az 1 TB OneDrive tárhellyel.

Forrás:geeks.hu

Honlap készítés